Start    Over ons    Agenda    Steun ons    Links    Contact
 
 
 
 
 
  Over ons  
 

Waarom 'Barok langs de Vecht'?

Een belangrijke inspiratiebron voor het idee is de (Stichtse) Vechtstreek met zijn overvloed aan monumentale landhuizen en andere herinneringen uit de late 17e en de 18e eeuw. Maar waarom dan juist met muziek uit heel Europa?

Amsterdam

In de 18e eeuw was juist Amsterdam hét Europees centrum van muziekdruk en muziekhandel. Dáár werd Nederlandse muziek uitgegeven, maar ook muziek van vele illustere buitenlandse beroemdheden. Verder was Nederland een trekpleister voor buitenlandse musici die op hun beurt de inmiddels enigszins blasé geworden Nederlandse kooplieden kwamen onderhouden met hun kunst. In de 18e eeuw stonden de Amsterdamse grachtenpanden vol met muziekinstrumenten. In vrijwel ieder herenhuis was wel een clavecimbel en een kabinetorgel te vinden. Verder waren met name strijkinstrumenten, hobo's, fagotten en fluiten wijdverbreid.

Amsterdam en de Vechtstreek

Amsterdamse kooplieden zochten verpozing buiten de stad. Daartoe lieten ze de meest prachtige buitenplaatsen bouwen, bij voorkeur langs de Vecht. We mogen er vanuit gaan dat ook deze 'tweede huizen' destijds van passende muziekinstrumenten waren voorzien. De behoefte aan amusement was zeker niet tot alleen maar tot de hoofdwoonstede in de stad beperkt.

Repertoire

In het toenmalige Nederland werd handel gedreven in van alles en nog wat - ook in bladmuziek. Veel repertoire was daardoor destijds in Nederland voorhanden, zowel in druk als in handgeschreven kopieën. We hoeven ons dus niet al te zeer te beperken in repertoirekeus wanneer we Nederlands' verleden opnieuw tot klinken brengen.

Door onze muziekuitvoeringen willen we de belangstelling voor de muziek uit het verleden koesteren en stimuleren. Daarvoor is er maar één mogelijkheid: deze muziek spelen.

Tijdens de concertuitvoeringen geven we steeds informatieve, educatieve toelichtingen over de gespeelde muziek. Het kunnen genieten van muziek is een groot goed dat waarmee we zorgvuldig moeten omgaan in deze barre tijden. De toelichtingen zijn erop gericht de concertbezoekers nòg meer luisterplezier te bezorgen.

 
  Barok langs de Vecht wint Cultuurprijs Stichtse Vecht 2013

Drie keer is scheepsrecht. Dat bleek maar weer eens toen Barok langs de Vecht op
6 januari 2014 de Cultuurprijs Stichtse Vecht 2013 in ontvangst mocht nemen. Werd Barok langs de Vecht in 2011 tweede en in 2012 derde; dit jaar steeg de ster van het muzikale initiatief en kwam het terecht op de eerste plek. ‘Dit doet het gezelschap zeer goed’, sprak een van de geestelijke ouders van Barok langs de Vecht, Willem Poot. ‘Het is waardering op het juiste moment. Dit geeft inspiratie om verder te gaan.’